A mai október 6 - Hallát, Ján
Spomienka na národnooslobodzovacie hnutie Maďarov v rokoch 1848/49 a aradských mučeníkov. V závere úvodníka autor vyjadruje presvedčenie, že čoskoro nadíde deň, keď nie Maďar, ale Rus zloží svoju zbraň! [Autor je evanjelickým a.v. kňazom v Ratkovej. Publikoval a bol aktívny v hnutí evanjelických a.v. duchovných gemerského seniorátu. Jeho dielo pozri v autorskej kartotéke Gemersko-malohontskej župy].