Az első magyar szobrász emléke
Po vystúpení Ladislava (László) Hegyessyho v júni 1902 pri príležitosti odhalenia sochy Michalovi (Mihály) Tompovi v Rimavskej Sobote, sa poukázalo na to, že hrob významného maďarského sochára Štefana (Istvána) Ferenczyho je veľmi zanedbaný. V meste sa začalo hnutie za výstavbu náhrobného kameňa. K realizácii sa prihlásilo 14 žiakov Stróblovej sochárskej školy. Vdova Jánosdeák Andrásné darovala riaditeľovi Múzea výtvarného umenia v Budapesti (MR) Ernestovi (Ernő) Krammmerovi niektoré umelcove diela. Bližšie o Štefanovi (István) Ferenczym Magyar életrajzi lexikon 1., s. 501.