Művészet és vallás - Smid, Štefan
[Štefan (István) Smid bol evanjelickým duchovným v Rožňave]. V článku porovnáva názory niektorých európskych mysliteľov, ktorí zastávali názor, že umenie nahradí v budúcnosti kázne duchovných v kostoloch (Dávid Strausz, Maximilián Nordeau). Ako protinázor uvádza ovplyvňovanie umenia náboženstvom (postava Krista vo výtvarnom umení). Divadelné umenie ovplyvnila grécka mytológia. Nsa základe rozboru diela Goetheo Fausta, Wagnerovho Parsifala poukazuje na to, že umenie sa nikdy neodtrholo od vedy a náboženstva. Duševnú rovnováhu človeka dokáže udržatť len vzájomná harmónia umenia a viery.