Testet öltött eszme
Darom Dionýza Andrášiho (Dénes Andrássy) 10 000 korún sa finančná základina na výstavbu Františkinho múzea v Rožňave rozrástla na 22 000 korún. Rozpočet je stanovený na 30 000 korún. S výstavbou sa začne na jar 1905. Iniciátorom myšlienky založenia baníckeho múzea bol Gustáv (Gusztáv) Eiszele. V roku 1902 uverejnil článok - úvodník Jámbor szándék egy Rozsnyón alakitandó bányászati és koh. muzeum iránt v Sajó-Vidék. To bol prvý krok k uskutočneniu tohto cieľa.