Multak emléke - Doby, Anton, feöldy
Historická črta z dejín rodiny Rákoci. Pôvod sa podľa kronikára a historika Kézay-ho do r. 1870 považoval za český. Vyvrátenie tohto tvrdenia sa podľa ďalšieho historika B.Szabó odvodzuje od mena Chyzherei Cosmesnek darované Vojtechom V. r.1264. V čase Hunyadiho uuž Chyzherei nájdeme pod menom Rákoci. Dlho však používali ešte meno Chyz ako predikát.