Világháborunk tanulságai - Szlávik, Matúš
Autor úvodníka, rodák z Dobšinej - Matúš (Mátyás) Szlávik, profesor na lýceu v Prešove - sa zamýšľa nad morálnymi hodnotami a kultúrnosťou Francúzska a porovnáva so situáciou v Nemecku. Kladne hodnoté odhodlanosť a odvahu Nemecka vo vedení vojny a verí v jeho víťazstvo. Poukazuje na pokrok v technických disciplínach, ktorý Nemecko využilo na zdokonalenie bojovej techniky.