Ongyilkos gyáros
Príčinou samovraždy Pavla (Pála) Gyürkyho boli zhoršujúce sa hospodárske obchodné výsledky papierenskej továrne. Bol posledným mužským potomkom vetvy. Manželka Mária, rod. Mispál. Bol v príbuzenskom vzťahu s rodinami Markó, Hornbacher a Szojka z Rožňavy.