A Tompa szobor leleplezése
Socha maďarskému básnikovi, evanjelickému reformovanému kňazovi, ktorý pochádzal z Rimavskej Soboty a zomrel v neďalekej Chanave, má byť slávnostne odhalená 4.06.1902. Jej autorom je Bartolomej (Bertalan) Holló a zobrazuje básnika opierajúceho sa jednou rukou o kmeň stromu a v druhej držiac knižné vydanie svojho diela. Zobrazený je v maďarskom obleku. Miesto sochy bude na najdôstojnejšom mieste - na námestí Michal Tompu pred reštaurovanou budovou župného domu. Župan Ladislav Bornemisza, predseda komisie pre odhalenie sochy, pozval predstaviteľov župy, Kisfaludyho a Petőfiho spoločnosti z Budapesti , ako aj priateľov zosnulého básnika.