Kilencszáz 48 útlevél
Za prvé dva mesiace roku 1902 bolo v Spišskej župe vydaných 948 cestovných dokladov. Sú dediny kde odišlo okolo 200 obyvateľov. Tento jav znamená rozklad rodinných zväzkov, narušenie morálnych hodnôt, hospodárskeho fungovania celých oblastí. Vysťahovalectvo má stúpajúcu tendenciu.