Márczius 15 e Dobsinán
Veľkolepé oslavy výročia 15.03.1848 sa konali v Dobšinej dňa 15. 03. 1905. S hlavným prejavom vystúpil učiteľ Štátnej meštianskej chlapčenskej školy Ján Horváth. Oslavy pokračovali v miestnom kasíne spoločnou večerou. Okrem slávnostných prejavov mestského radcu Dr. Alexandra (Sándora) Csermáka a mešťanostu Vojtecha (Béla) Szontagha vystúpil Eugen (Jenő) Halasi, riaditeľ Štátnej meštianskej dievčenskej školy v Dobšinej, s požiadavkou o podporu zostarnutým domobrancom. Dr. Ján (János) Adriányi nazbieral 32 korún na postavenie sochy Ľudovíta (Lajosa) Kossutha.