Bányászok és kohászok gyülése - Sz.
V Dobšinej zasadala 20.05.1905 boršodsko-gemerská sekcia Krajinskej uhorskej baníckej a hutníckej spoločnosti. Zhromaždenie viedol Vendelín (Vendel) Branszky, podpredseda spoločnosti. Prerokovala sa finančná otázka rožňavského baníckeho múzea. Celá stavba je ohodnotená na 34 000 korún. Gróf Dionýz Andrássy daroval 12 000 korún a Banícka hutnícka spoločnosť sa obráti na vládu a celú spoločnosť s prosbou o ďalšie finančné príspevky. O zriadenie banskej školy usilujú mesto Rožňava a Dobšiná (táto však nemá podporu mestskej správy). Prednášku o švédskom baníctve predniesol Vendelín (Vendel) Branszky. Druhý deň sa zúčastnili turistického výletu do Stratenej, kde navštívili vysoké pece - sprevádzali ich Hugo (Hugó) Loványi.