Reminiscentiák - Vályi, Žigmund 1842-1904
Autor článku poskytuje informácie o 50 ročnom sociálnom a kultúrnom rozvoji Humenného, ako aj o konfesiách v tomto regióne, o inteligencii a aristokracii v Humennom a blízkom okolí. Rok 1851 - zriadenie pešej pošty medzi Humenným a Michalovcami, rok 1871 - príchod 1.osobného vlaku do konečnej stanice Humenné, rok 1901 - založenie regionálnych novín Homonna és Vidéke. R.1851 - Humenné reprezentovali 3 konfesie - rímskokatolícka (Jentsik), ev.reformovaná cirkev (Takáts), židovská náboženská obec (Spira). Aristokraciu v Humennom tvorili: gróf Vincent Csáky, vdova grófka Hadik, Karol Vetter ml., gróf Henrik Van-Dernáth, v okolí to boli grófi Pavol a Oszkar Szirmay v Udavskom a gróf Széchényi v Strážskom. Ďalšie informácie o lekároch, lekárnikoch, právnikoch a inžinieroch