Leány nevelés : Néh. özv. Kranzthor Jánosné emléknapján - Lengyel, Samuel
Riaditeľ židovskej ľudovej školy v Humennom Samuel (Samu) Lengyel rozvádza v svojom prejave názory na rozšírenie vyučovania dievčat, ako aj na ich poslanie v živote (viera židovská spočíva v rodine). Židovská žena nemá prístup do modlitebne ani do školy, ktorá pre nich končí v 4. ročníku. Mecénka [Karolína (Lina)] Kranzthor zanechala značný majetok pre židovskú náboženskú obec s tým, že finančný výnos z jej domu na Hlavnej ulici má byť použitý na dostavbu vyšsej obecnej školy pre dievčatá