A drágaság oka és enyhitése - (R.)
Úvodník o.i. rozoberá spoločenskú problematika v Trebišove v roku 1914. Poukázanie na to, že byty si zatiaľ každý jedinec postavil pre seba, ale nestavali sa komunálne byty. Potraviny si dopestovali tiež len pre seba alebo nanajvýš pre najbližších. Veľká spotreba, ktorá nastala spoločenskou situáciou našla nepripravených pestovateľov. Aj situácia v cukrovare v Trebišove sa zmenila. Robotníci odišli, ale zostali úradníci. Do situácie zasiahli povodne, ktorých následkom došlo k nezrovnalostiam v požiadavke tovaru a výroby tovaru.