Rozsnyói fiuk megsebesülése és kitüntetése
Správa o vyznamenaní troch príslušníkov vplyvného rodu Markóovcov z Rožňavy za hrdinstvo preukázané na bojiskách 1. svetovej vojny: Arpád Markó pôsobil ako poručík na severnom fronte a pri meste Ravaruska (Ukrajina? Poľsko?) bol ranený. Na liečebnom pobyte sa zdržiaval v Budapesti v zimných mesiacoch roku 1914. Námorný poručík Gregor (Gerő) Markó sa zúčastnil bombarovania Belehradu (Srbsko) na jeseň 1914. V decembri 1914 bol vyznamenaný záslužným vojenským krížom. Andor Markó bol účastníkom bojov na južnom fronte. Pri meste Sabác bol zranený a koncom roka sa liečil v meste Baja (bývalá Juhoslávia).