A hegyvidéki actiohoz
Uhorskými štátnymi orgánmi vypracovaná a podporená tzv."podhorská akcia" (hegyvidéki actio), ktorá mala za cieľ zvýšiť úroveň zaostalých častí krajiny. V Humennom za hlavnému komisára bol vymenovaný hlavný slúžny Mikuláš (Miklós) Haraszthy, ktorý vypracoval podrobné smernice, podľa ktorých by bolo potrebné usmerniť jednotlivé oblasti života ľudí danej oblasti. Ide jednak o vzdelanosť, dopravu, úpravu riečných korýt, školstvo. Zverejnený samotný text smernice (body 1-6)