A fáklya füstje - -a.
Úvaha na tému narušených vzťahov medzi štátnym školstvom a školstvom gréckokatolíckym v Hornom Uhorsku menovite v Šarišskej župe v roku 1902. Pre nedostatok financií cirkví, ktorý pramenil z biedy a nemožnosť vzdelávať deti, pristúpil slúžnovský úrad a školská expozitúra ku zoštátneniu ľudových konfesionálnych škôl. Gréckokatolícky dekan Emil Bihary vystúpil vtedy keď už bolo všetko pripravené - proti. Autor článku poukazuje na to, že maďarizácia a vlastenectvo sa tým potlačí opäť do úzadia. Ako príklad uvádza predstaveného kláštora Baziliánov v Krásnom Brode Vasila (Bazil) Szegedy, ktorý ešte len začína používať maďarský jazyk.