Tanitók mozgalma
Zlé finančné zabezpečenie učiteľov ľudových škôl viedlo učiteľov Vranova, Michaloviec a Sátoraljaujhely, aby sformulovali protestné vyhlásenie. Vo vyhlásení o.i. poukazujú na to, že po 36 ročnej službe učiteľ ľudovej školy nemá ani taký príjem ako nastupujúci profesor meštianskej školy v 1. roku výučby.