Homonna története - Dudás, Július, 1861-1911
Informácie o dejinách Zemplínskej župy a Humenného v 11.-12.stroročí. Pôvod slova Humenné - slovanský, čo nasvedčuje tomu, že ešte pre obsadením územia Maďarmi tu bol slovanský život. Maďarom patrila len južná časť Zemplína. Severná časť v 11.-12.st., čiže okolie Humenného, nepatrilo v tomto čase Maďarom. Hranica Zemplína sa tiahla pozdĺž dnešného Trebišova, neskôr v 12. str. okolo Strážského. Niektorí historici tvrdia, že severné oblasti boli neobývané. Nie je to tak, nakoľko obce ležiace v údolí Laborca smerom na sever od Strážskeho mali vzniknúť až po 12.stroročí. Ak by to platilo horské rieky a obce by nesmeli mať slovanké pomenovania. Skutočnosť je taká, že v prvých rokoch panovania rodu Arpádovcov severná časť Zemplína nepatrila Maďarom, ale svedčí o tom, že v prastarých dobách tu sídlili roztrúsené kmene Slovanov.Zemplín bol obsadený Maďarmi len do Michalovského okresu. Okresy Humenné, Snina a Stropkov neboli medzi obsadené územie zahrnuté