Homonna története - D-s. [= Dudás, Július], 1861-1911
Historická štúdia na pokračovanie o rozvoji Humenného, o cirkvi a školstve. Príliv Rusínov do Humenného a okolia počas nadvlády kniežaťa Teodora Koriatovicsa okolo r. 1352. Obchodná cesta do Poľska. Vznik colnej stanice v 14. stor. Rok 1449 pustošenie českými husitmi, obmedzili v r. 1449-1465 rozvoj mesta. Zemplínska stolica im platila ročnú daň. Po dlhších nepokojoch z dediny sa stáva poľnohospodárske mesto - r. 1479 a 1481 -"oppidum". Malo magistrát, lebo v r. 1491 justičný úrad pozostával z 2 sudcov, viacerých prísediacich a porotného súdu. Cirkevne patrilo Humenné do Jágerského biskupstva a Zemplínskeho dekanátu. Kedy sa tu usadilo zemplínske duchovenstvo nevieme. V čase príchodu Drugethovcov je už spomínaná rímskokatolícka farnosť. Okrem svetskej cirkvi usadili sa tu aj františkáni v 14. st. a žili tu do obdobia reformácie. Neskôr sa opäť vrátili. Starý rímskokatolícky kostol bol na Hlavnej ulici. V 18. st. následkom požiaru ho zbúrali a svetská cirkev prevzala po odchode františkánov kláštor aj gotický kostol. Je tu aj rímskokatolícka ľudová škola. Nevie sa, aký bol starý kostol, ale pravdepodobne tiež gotický. Kameň zo zbúraniska odkúpila židovská náboženská obec a postavila si z neho modlitebňu.