Homonna története - [autor] D-s. [= Dudás, Július], 1861-1911
Štúdia o histórii Humenného na pokračovanie. Pôsobenie Jána Jiskru v Humennom. Rok 1453, kedy odchádza z Humenného. Rozhodnutie magnátov o celonárodnej obrane. Nepokojmi zmietaná oblasť vyvolala opätovný návrat Jiskru v r. 1457. Kráľ Matej po výbojoch v južnej časti Zemplína v r. 1458 sa nedostal na sever. Sem prišiel až v r. 1473, kedy poľské vojská obsadili Humenné, Michalovce a Stropkov. Kráľ Matej prišiel na obranu týchto miest od Šariša a tak prv obsadil Stropkov, potom Humenné a keďže chcel pokračovať vo výbojoch, strávil tu aj zimu v r. 1473 (Brekov-Humenné). Vo februári 1474 obsadil ešte Michalovce a tak sa vrátil do Budína. Účasť rodiny Drugeth vo verejnom živote. Ján (János) Drugeth mal za manželku dcéru palatína Istvána Szapolyi. Z detí Juraj a Gábor si založili rodiny a s ich deťmi sa stretávame v 16. st. R. 1526 Zemplín na obranu proti Tatárom sústredenie rodín Drugeth, Palóczy, Perényi - spoločná pomoc kráľovi -bitka pri Moháči. Tu zomrel Ján Drugeth. František D. 14. 7. 1526 v Tokaji sa zúčastnil schôdze, ktorá pripravila krajinské zasadanie v meste Székesfehervár, kde za kráľa bol zvolený 5. 11. 1526 Szapolyi. Jeho brat Štefan bol kráľom vymenovaný za hl. župana Zemplína. Keď prišiel kráľ Ferdinand do krajiny, Szapoly bol vyhnaný do Sedmohradska. Väčšina panstva Drugethovcov sa postavila na jeho stranu. Prvý, ktorý sa podvolil bol Štefan D., ktorý vymohol, že s príbuznými sa 3. 11. 1527 zúčastnili korunovácie kráľa