Homonna története - [autor] D-s. [= Dudás, Július], 1861-1911
Historická štúdia o dejinách Humenného a jeho panstva Drugethovcov. Protiturecké boje r.1527-1600. Väčsina členov rodu D. bola na strane kráľa Ferdinanda. Šarišský župan František D. však zostal na strane Szapolyai-bol obdarovaný za vernosť funkciou hl. župan Užskej župy. Medzitým hlav. župan Zemplína Štefan D. sa zdržiaval na hradoch Čičava a Brekov, ktoré jeho nepriateľ František D.napadol a oba hrady vypálil. Pritom v Čičave bol zničený aj prastarý archív Zemplínskej župy [viď Szirmay: Not. Com. Zempl. 340]. František D. r. 1531 po večných bojoch doporučil Szapolyai-mu mierovú dohodu s Ferdinandom. Zomrel pred r. 1540. Po smrti brata sa na stranu Szapolyai postavil Štefan D. ako zempl. župan bol v sprievode, ktorý priviedol poľskú Izabelu r. 1539 ako manželku Szapolyai. R. 1545 sa odsťahoval s manželkou Klárou Báthory do Viedne. Tu sa narodil ich syn Mikuláš, ktorému bol krstný otec kráľ Ferdinand a daroval mu večné županstvo Zemplínskej župy. Zomrel však maloletý. Štefan D. zomrel bezdetný - panstvo v Humennom zdedili jeho súrodenci - syn Imricha=Mikuláš a syn Gabriela=Štefan. Mikuláš sa stal hl. župan Zempl. župy (2. 1. 1570 slávnostná inštalácia). Člen delegácie na korunovaní kráľa Rudolfa. Začiatky tureckých vpádov. R.1579 zo Szolnoku baša vtrhol do Zemplína. Mikuláš zorganizoval 400 člennú kavalériu a napadol Turkov, tí ho však zajali. Zomrel v zajatí. Od r. 1580 je hl. župan Zemplína brat Štefan D. R. 1580 viedol zemplínske vojsko na pomoc Jágru. Pri Szikszó sa stretli s Turkami a Štefan padol do zajatia, odkiaľ ho vyslobodil Rákoczi. Zomrel r. 1599. Nástupcom je bratranec Juraj, ako župan Užskej župy, tajomník Bocskaya sa stáva aj župan Zempl. župy