Homonna története - [autor] D-s. [= Dudás, Július], 1861-1911
Dejiny Humenného. Cirkev a školstvo počas Reformácie. Katolícke školstvo. Jezuitské školstvo. Roky 1531-1676. Od 14.st. v Humennom františkáni. Roku 1531 uzavreli pôsobenie v Humennom, nakoľko Drugethovci prešli na protestantskú vieru (Monogr.424), čo sa zhoduje s historickou prácou L.Réza, ktorý tvrdí, že od r.1540 sa nachádza ev.reformovaná cirkev v Humennom. Zatiaľ sa nevie kto prvý prešiel, alebo doniesol ref.cirkev do Humenného, len sa predpokladá, že Anton, Gabriel a Štefan D. boli už protestanti, ako aj to, že farský kostol prevzali reformovaní. Je známe že od polovice 16. do pol.17.st. tu bola reformovaná cirkev usídlená. Jediný jeho známi duchovný je Kecskeméti, ktorý bol súčasníkom P.Pázmánya. Sú známe jeho diela Prédikáczióbol, kde sa už považuje za humenského farára. O tom, či bola aj cirkevná škola sa nezachovali písomnosti. Juraj D. bol ten, čo r.1609 prešiel na katolícku vieru a kronika zo Sárospatak hovorí o tom, že priviedol jezuitov, ktorí tu založili gynmnázium. Zaklad. listina je z r.1615, podľa ktorej dostali majetkyv Kamenici nad Cirochou, ako aj vinohrad v Gerényi (Užská župa) a 1700frt. ročný príjem. Humenský jezuiti neužívali dlho františ.kostol,lebo Bethlemove vojská ich r.1619 vyhnali a až r.1630 ich doviedol nazad Ján D. Aj napriek príchodu katolicizmu, protestantizmus v Humenno nezanikol. R.1651 sa navrátili františkáni. Farský úrad rímskokatolícky bol v humennom založený r.1669. Tökölyho národ.olobodz.hnutie- prenasledovanie protestantizmu malo za následok zánik humenskej ref.cirkvi, na miesto ktorej bola posilnená rímskokatolícka cirkev. V tomto období bola pravdepodobne založená aj rím.kat.škola, ale dôkazy nemáme