Egy orvos tanulmányútja
Úspešný lekár Eugen (Jenő) Pasteiner, pôsobiaci na Uhorskej kráľovskej štátnej psychiatrickej liečebni v Budapesti (MR) zaháji v prvej polovici decembra 1912 6-týždňovú študijnú cestu do USA. Najprv ako lodný lekár a 3 týždne v priamo v Amerike.