Multak emléke - Doby, Amton
Porevolučné perzekúcie v Rakúsko-Uhorsku mali za následok zvýšenú emigráciu vodcov burž.revolúcie do zahraničia, o.i. aj do Turecka. Záujem Turkov na ich poturčení. Niektorí, ako napr. generál Bem prisahali na Alaha. Text listu grófa Júliusa (Gyula) Andrássyho Kosuthovi z Turecka. Uhorská emigrácia platila vysoké poplatky Turkom, že tam mohli ostať (v r.1851 = 60 miliónov piastrov), bolo to ostupňované hodnosťou. Jedine gróf Bathányi platil z vlastného, ostatní žiadali podporu z domova.