Multak emléke - Doby, Anton, feöldi
Humenský historik opisuje osudy sedmohradského kniežaťa Gábora Báthory (1580-1613), ktorý pre svoj mladý vek a neustále zvádzanie žien nevenoval dostatočnú pozornosť postaveniu a tak došlo k zrade. Spiklencov viedol generál Boldizsi, ktorého hlavným dövodom bolo to, že chcel uchrániť manželku pred Báthorym. Zrada sa však odhalila a spiklenci boli nemilosrdne popravení. Súčasne bolo uverejnené nariadenie, ktoré nielen jezuitov vyhnalo zo Sedmohradska, ale aj všetkých katolíkov. Jeho vláda bola veľmi násilná. Preto pozvali domáci proti nemu saského valašského vajdu Radula, ktorý aj na čas pri Brašove porazil vojská kniežaťa. Čo však následne odpykávalo 35 mládencov, ktorých neľútostne dal zavraždiť 15.03.1611. Maďari žiadali pomoc od kráľa Mateja 2., ktorý im poslal hajtmana z Košíc Žigmunda (Zsigmond) Forgácha. Vojsko mu však Báthory rozprášil a sám musel utiecť do Valašska (Rumunska). Roku 1612 vidí rivala v osobe Bethlemovej. Robí kroky, aby ho prijal kráľ Matej. Je však už neskoro. Roku 1613 sultán Szbender baša priviedol turecko-tatarské vojsko do Sedmohradska a Báthory je porazený. Menoslov tých, čo nosili v priebehu deja meno "sedmohradský biskup".