Multak emléke - Doby, Anton, feöldi
Historická črta historika a publicistu z Humenného, ktorý oboznamuje s udalosťami porážky uhorských vojsk v októbri 1849. Postupné odovzdávanie hradov-opevnení 26. 08. 1849 Mukačevo, 7.09.1849 Petrovaradín (Petervárad) (Juhoslávia) a 29. 08. 1849 Komárno. Vzdanie sa hradu Komárno s podmienkami. Posledný rozkaz vydal generál Klapka 3. 10. 1849. Mučeníci oradejskí (Aradi vértanük) - menoslovy.