A ruthén akció, vagyis : Fából vaskarika - Silvestris, U.
Úvodník venujúci sa kritickej úvahe na tému gréckokatolíckeho školstva, ktoré v rámci "rusínskej akcie" v nemenovanej obci chce diktovať podmienky v štátnej škole. Je vyslovený nesúhlas nad tým, že by sa malo pristúpuiť ku generalizovaniu - "veď aj medzi gréckokatolíkmi farármi sú takí čo šíria maďarské vlastenectvo. [Ide o obec Habura, kde bola vysviacka štátnej ľudovej školy a následne na doporučenie biskupa väčšina občanov neprihlásila deti do štátnej školy a tak novopostavená škola ostala uzatvorená. Viď. Homonna és Vidéke č.50/1904]