A homonnai leányegylet
Referát zo samovzdelávacieho podujatia Humenského grajciarového spolku židovských dievčat (Homonnai izraelita leány filléregylet)ktoré bolo v Humennom dňa 21.05.1905. Predčítavanie: Marica (Mariška) Lutvák "A zsidó nők 300 éves története" [Tristo ročné dejiny židovských žien], Oľga (Olga) Friedmann "Magyar írónők" [Maďarské spisovateľky]. Recitáciou prispeli do podujatia Irena (Irén) Spira, Adela (Adel) Schwarcz. Riaditeľ školy ich usmernil, aby si spomenuli aj na nedávno zosnulého rabína z Pesti Dr. Kayserling, ktorý bol dejepiscom. Jeho dielo "Zsidó nők a történelem, az irodalom és a művészet terén".