Levél Lourenço Marquesból - Markovits, Samuel
Text listu v ktorom autor Samuel (Soma) Markovits[pravdepodobne rodák z Humenného] opisuje strastiplnú cestu do južnej Afriky do hlavného mesta Mozambiku Lourenço Marques [dnes Maputo]. Pri príchode do prístavu sa vyberajú vysoké poplatky. Ak nimi cestovateľ nedisponuje bude vrátený na loď. Strava, ubytovanie a cestovné je veľmi drahé. Európan cestovať nesmie v 3.triede. Pisateľ listu upozorňuje všetkých záujemcov aby si za cieľ emigrácie nevybrali južnú Afriku. [Autor je pravdepodobne regionálny. V encyklopedických dielach SBS, Szinney, MÉL sa neuvádza. Ostáva na prebádanie.]