Multak emléke - Doby, Anton, feöldi
Historická črta od humenského historika Antona (Antal) Doby o neznámych okolnostiach zo života uhorského magnáta Juraja (György) Rákoczy I. (1593-1948). Jedná sa o tri obvinenia vznesené proti nemu. 1/ podozrenie (ktoré sa vlieklo až do novoveku), že ochudobnil školu v Alba Julii (Gyulafejérvár) o 26 tisíc, ktoré škola dostala ako dar prostredníctvom G.Bethlema a Juraj (György) Rákoczy ich prevzal. Jeho meno sa podarilo očistiť až 11.03.1881, kedy uhorský historik Sándor Szilágyi na zasadaní akadémie vied predložil dokumenty vyvracajúce too tvrdenie. 2/ Obvinenie, že v Mukačeve ruského biskupa Vazula Tamaszovicsa odvliekol od oltára 15.12.1640 a vliekol ho cez celé mesto do väznice, kde trpel mesiace v prikutí. Obvinenie vyvrátené podľa dokumentu, kedy Ján drugeth krajinský sudca vydal už 27.1.1641 rozkaz na prešetrenie, čo viedlo k vyneseniu rozsudku, že biskup bol vydierač a nepodporoval hradných pánov. Po odchode z Mukačeva sa biskup usadil a od viedenskej vlády dostal doživotnú rentu. Tieto dokumenty zverejnil uhorský historik Tivadar Lehoczky. 3/ Obvinenie, že vdovu po Betlemovi Katalin Brandenburgi okradol o celý majetok. História potvrdzuje, nie Rákoczy, ale jej milenec István Csáky to bol. In: Századok r.1872.