Multak emléke - Doby, Anton, feöldi
Historické čriepky zo života synov sedmohradského kniežaťa Žigmunda Rákociho (Zsigmonda Rákoczyho). Krajinský hodnostár Pavol Rákoci (1596-1636)- zakladateľ mladšej vetvy Rákociovcov. Konvertoval na katolícku vieru. Na svoje majetky doviedol jezuitov. Napriek viere sa nestal nepriateľom brata. Bol vždy po boku kráľa, stal sa županom Šarišskej župy a Turnianskej župy. Mal za menželku Annu Pethe dcéru baróna Ladislava P. Mali 2 deti Máriu-Annu, Ladislava (1636-1664). Ladislav sa narodil v roku úmrtia otca. Zomrel v boji proti Turkom r. 1664. Jeho dcéra Alžbeta (Erszébet 1655-1707) už ako 13 ročná bola vydatá a súčasne aj vdova po grófovi Adamovi Erdődy. S jej životopisom sa zaoberal historik Tahy.