A vakáció küszöbén : Miért nincs magyar iparunk és kereskedelmük - W.
Úvaha sa zaoberá problematikou nedostatočného rozvoja odvetví priemyslu a obchodu v Uhorsku, nakoľko niet odborníkov. Prázdniny vidí autor ako čas na to, aby si rodičia zvážili kde umiestnia svoje deti.