Pelsőci Hámos László báró : Ezer 852 -1914
Barón Ladislav (László) Hámos pelsőci bol hlavným županom Gemersko-malohontskej župy na dôchodku [1891-1905], bol bývalým parlamentným poslancom za mesto Jelšavu [1881-1891], predsedom Spolku Bieleho kríža Gemersko-malohontskej župy, členom zákonodaraného výboru župy, dozorcom evanjelickej a.v. cirkvi. Zomrel náhle v Budapesti (MR), kde bol na liečení pravdepodobne 12.03.1914. Pochovaný bol v rodinnej hrobke v Slavci (RV) dňa 16.03.1914. 31 rokov prežil v manželskom zväzku [manželka Ida, rod. Badániová]. [V nekrológu sa uvádza, že zomrel v 67. roku života, ale ako rok narodenia je uvedený rok 1852! V Slov. biografickom slovníku 2, s. 277 je ako dátum narodenia uvedený 27.11.1847]