Rákoczi Homonnán : Részlet Dudás Gyula "Rákoczi utazásai Zemplénben" c. dolgozatábol - Dudás, Július, 1861-1911
Úryvok štúdie približuje pobyt Františka Rákociho (Ferenc Rákoczi) v Humennom v dňoch 10.-22. 08. 1707 (harmonogram činností podľa jednotlivých dní). Cestoval z Užhorodu cez Sobrance (tu sa zdržal 9. 09. 1707). Cez Michalovce došiel do Humenného 10. 08. 1707. Ubytovaný bol v kaštieli u vdovy Žigmunda (Zsigmond) Drugetha (neskôr to bol kaštiel Andrášiovcov). O sám o tomto pobyte nepíše. Dozvedáme sa o ňom z denníka dvorného tajomníka Beniczkého. Dni tu trávil pracovne, ale nevynechal ani poľovačky. O. i. dňa 14. 08. 1707 vyhotovil darovaciu listinu pre Ocskayho v ktorej mu daroval časť stropkovského panstva (listina sa našla v archíve rodiny Erdődy-našiel ju uhorský historik Kálman Thaly)