Bányafeltartás Jolsván - Egy jelenvolt
Okrem magnezitovej a zirkónovej rudy prebiehali v Jelšave ďalšie výskumy. Viedli k prevereniu ďalšieho ložiska železnej rudy dňa 8. 10. 1912 za prítomnosti Júliusa (Gyulu) Lovayho, hlavného banského komisára z Rožňavy, súdneho radcu Edmunda (Ödön) Nemesa, riaditeľa banského závodu v Chyžnom. Návrh bude predložený mestskému zastupiteľstvu v Jelšave.