Nagy birtokvásárlás
Knieža princ Filip z línie Sachsen - Coburg - Gotha predal v októbri 1912 fideikomis po kniežati Ferdinandovi Sachsen - Koburg - Gotha a grófovi Kohárym, ktorý sa rozprestieral na území Novohradskej, Hontskej a Gemersko-malohontskej župy (Dražkovce, Šivetice, Prihradzany) za 2 milióny 100 000 korún budapeštianskej Földhitelbank, részvény társaság. Od nich za zverejnených podmienok prešiel majetok do rúk Ignáca (Ignács) Herczoga a spol. z Lučenca.