Jureczky Bertalan 1855 1912 - Poltz, Jozef
V septembri 1912 zomrel v Jelšave mestský lekárnik Bartolomej (Bertalan) Jureczky. Pochádzal z Partizánskej Ľupče. V manželstve s Margitou, rod. Zajacz prežil 26 rokov. Mali synov Ferdinanda (Nándor), Zoltána a dcéry Margitku a Elzu. Bol členom Poľovníckej spoločnosti, od r. 1908 člen mestského zastupiteľstva v Jelšave ako mestský školský radca, v evanjelickej a. v. cirkvi pôsobil ako dozorca.