A falu hátránya - dr.-s
Úvodník sleduje vzťahy medzi materiálnym zabezpečím uhorských rodín a vzdelávaním ich detí na vyšších typoch škôl. Prehľadná štatistika je z roku 1911. Porovnávanie údajov z výročných školských správ z 20 vybraných gymnázií na území Uhorska.