A murányhosszuréti gyermek menhely vizsgája
Dňa 17. 08. 1913 prebehli v detskej opatrovni v Muránskej Dlhej Lúke skúšky. V komisii boli prítomní: cirkevný dozorca Dr. Dezider (Dezső) Mihalik, konsenior evanjelickej a. v. cirkvi Ľudovít (Lajos) Hoznek, evanjelický a. v. duchovný Dezider (Dezső) Glósz (zvolený, ale ešte neinštalovaný do svojej funkcie duchovného), rímskokatolícky duchovný Ján (János) Neuman. Učiteľom v ústave bol Andrej (Andor) Valach a pôsobila tu aj jeho manželka. Vedúcou ústavu bola Mária (Mariska) Andrik.