Műemlékek tanulmányozása
Rímskokatolícky biskup rožňavskej dicézy Ľudovít (Lajos) Balás sipeki v pastierskom liste vydanom v júli 1913 informuje o tom, že vydal povolenie Kornelovi Divaldovi k štúdiu cirkevných pamiatok na území Gemersko-malohontskej župy v júli 1913. K. Divald bol členom Krajinskej rady pre umelecké pamiatky (Műemlékek Országos Bizottsága, Budapest). [Pozri aj SBS 1, s. 474].