A mester - Dr.-s
Porovnanie postavenia učiteľa v Uhorsku v minulosti a súčasnosti. Autor vysoko hodnotí význam tejto profesie pri formovaní osobnosti mladého človeka, aj keď vybavanie škôl je veľmi rozdielne. [Podľa odkazu redakcie týždenníka Murányvölgye v čísle 40 zo dňa 5. 10. 1913 autorovi V. Gz. z Dunavecse (HU) na strane 3 je uvedené, že autor série článkov je osobnosť pôsobiaca v oblasti vyššieho vzdelávania].