Műtörténeti kutatás
Historik umenia Kornel Divald za účelom vypracovania štúdie viedol začiatkom októbra 1913 výskum v Gemersko-malohontskej župe: fotografoval hlavne kostoly, ktoré sú cennými pozostatkami umeleckej histórie v Muránskej doline.