Népitélet c. cikk folytatása - Ormisz, Karol
Autor sa vracia k problematike národnostného zloženia obyvateľov Jelšavy. Predkladá historické dokumenty, podľa ktorých boli predchodcovia terajších obyvateľov nemeckí baníci. Reaguje na článok z Murányvölgye č. 50 (14.12.1913), s. 3, ktorí obvinil obyvateľov z panslávizmu.