Veszettség
Správy o šírení besnoty psov na Pohroní. Dňa 20. 01. 1914 sa nakazil pes lesníka (erdővéd) Schrenkela v Heľpe a pohrýzol jedného chlapca a jedno dievča. V hute Lujza pohrýzol viacerých psov. Pacienti boli odoslaní do Budapesti (HU). Na Pohroní je vyhlásená 40-dňová kontumácia psov.