Adatok gróf Homonnai Drugeth Bálint életéhez - Dudás, Július, 1861-1911
Štúdia sa zaoberá prierezom života humenského magnáta, krajinského hodnostára, grófa Valentína Drugeta Homonnai (Bálint Drugeth Homonnai) [1577-1609], syna Štefana Drugeta užského a zemplínskeho župana. Dobové meno bolo len Homonnai. Od r. 1600 zemplínsky, neskôr marmarošský župan. V dobe keď pôsobil ako župan bola r. 1603 vyhotovená zlatá pečať župy na ktorej je vyryté aj meno Valetína Drugeta (pečať zachovaná v Zemplínskej župe). Roku 1608 krajinský sudca. Účastník bojov s Turkami. Autor náboženských básní a maďarsky písaného denníka [v pôvodine uverejnený v Tudománytár č. 5/1839]