Adatok gróf Homonnai Drugeth Bálint életéhez - Dudás, Július, 1861-1911
Štúdia sa zaoberá čriepkami zo života humenského magnáta, krajinského hodnostára, grófa Valentína Drugetha Homonnai (Homonnai Drugeth Bálint) (1577-1609). Od r. 1600 zemplínsky, neskôr marmarošský župan. Roku 1608 krajinský sudca. Účastník bojov s Turkami. Autor náboženských básní a maďarsky písaného denníka [v pôvodine uverejnený v Tudománytár č. 5/1839]. Na základe tohto diela by sa mal radiť medzi veľkých dejepiscov Uhorska