Papok eskütétele
Správa o tom, že farári humenského rímskokatolíckeho dekanátu museli zložiť prísahu do rúk najvyššej cirkevnej osobnosti v Zemplínskej župe, t.j. opáta-farára Augustína (Ágost) Szkurkayho. Prísahu majú zložiť na základe pápežskej encykliky. [Pravdepodobne je myslené na Notu proprio Sacrorum Antistitum pápeža Pia X., ktorá zaväzovala všetkých duchovných k prísahe proti modernizmu. Sám pápež odmietol modernizmus v encyklike Pascendi dominici gregis z 8.09.1907.l