Üzenet aratásra - (V.-J.)
Zamyslenie sa nad atmosférou, ktorá panuje počas žatvy vo vojnou zmietanej krajine v roku 1917. Nepočuť spevy a veselú vravu ľudí. Autor vystupuje ako pozorovateľ. Úvodník je spracovaný beletristickým štýlom.