A közegészségügy Magyarországon - (J.G.)
Úvodník sa zamýšla a hodnotí zdravotný stav obyvateľstva Uhorska. Vysoká dojčenská úmrtnosť. V Uhorsku je celkove asi 5 tisíc lekárov čo v žiadnom prípade nepostačuje. Zdvojnásobenie by bolo málo. Finančné ohodnotenie lekárov slabé. Až na základe smernice z r. 1908 sa stanovil plat lekára zo 100-200 korún na 1600 korún. Po 20 rokoch môže ako obvodný lekár získať príplatok 800 korún. Celkove sú pomery v uhorskom zdravotníctve hodnotené veľmi negatívne (prirovnanie k Ázii).